top of page


METALSİZ PORSELEN KÖPRÜLER

Zirkonyum Porselenler

  Zirkonyum porselen köprüler; dişlerde metal yerine, beyaz bir renk olan zirkonyum alaşımın kullanılmasıyla yapılır. Metalsiz Köprü ya da Metal Desteksiz Köprüler diye de adlandırılan Full Porselen köprü diş sistemin en büyük avantajı; ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla, ön ve arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.

 

 

Metal Desteksiz Full Porselen

Kuron Köprülerin Özellikleri :  

Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Kuronların

görüntüsünü pek çok şey etkilese de, en önemlisi

ışığa verdikleri tepkidir.

 

Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da

dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz

porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme

özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha

fazladır, böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde

edilir.   

 

Full porselenler ışığı geçirdiklerinden; doğal diş

yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok

iyi yapılmış bile olsa, metal porselenlerde bir

donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle, özellikle

ön dişlerde full porselenler tercih edilir. Metal destekli porselenler; bazı ışıklarda (disko,fotoğraf makinası flaşı vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk ve bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.   

 

Metal destekli porselenler, mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise, mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden, metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.   

 

Alt yapısında metal olmadığı için, kuron - diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.

LAMİNATE VENEER KRONLAR

Porselen Laminalar ( Laminate Veneer )

  Laminate Veneer (porselen lamina); dişlerin, sadece ön yüzeyinden minimum madde kaldırmak suretiyle dişe yapıştırılan porselen yapraklardır. Çok ince (0,3,- 0,5 mm ) kalınlıktaki bu yapraklar, istenen renk boy ve formlarda özel hazırlanmakta ve dişin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır.

  Bu yöntemde; klasik porselen kuronlardan farklı olarak, dişten çok az mine dokusu kaldırılır. Bu sebeple yapılabilecek en konservatif ( koruyucu) tedavi şeklidir.


Laminate Veneer ; çok ince olması, metal içermemesi ve ışık geçirgenlik özellikleriyle gerçek dişlerden ayırt edilemeyecek kalitede memnun edici sonuçlar vermektedir. İşlemin uygulanması çok basit olup kısa sürelidir. Öncelikle hastadan ölçü alınmaktadır. Ve laboratuvarda örnek bir model çalışması yapılır. Hasta, dişler henüz kesilmeden bitiş aşamasını bu model üzerinde görmektedir. Daha sonra, ağrısız bir işlem ile dişler prepare edilir. Ana ölçü alındıktan sonra geçici veneer yapıştırılır.Böylece dişlerin dış etkilerden korunması sağlanır. Laboratuvarda son ölçüye göre model oluşturulur ve porselen laminalar hazırlanır. Özel bir teknikle ve yapıştırıcı resin adı verilen materyal ile dişlere yapıştırılır. Yapıştırma işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak bir hayli zordur. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.

Güzel gülümseme
bottom of page